top of page

interview Saskia Minjon 

‘Het is overweldigend, dat het bijna als vanzelf is gegaan.’

Teamleider Collectie Saskia Minjon staat ons te woord in de heringerichte Galerij. Toepasselijker kan niet. De in historische interieurs gespecialiseerde architectuurhistorica is immers verantwoordelijk voor de zogeheten inhuizing van de collectie in het paleis: ‘Een megaproject, met enkele slapeloze nachten en wat gepieker, maar het paleis schittert weer. Alles ziet er fris, schoon en mooi uit’.

Hoe ben je bij Paleis Het Loo terechtgekomen?

‘Na mijn studie richtte ik als projectmedewerker van Museum Huis Doorn Der Kaiser in, een gezamenlijke tentoonstelling met Paleis Het Loo. Ik was daarom veel in Apeldoorn en kreeg een tip, er staat een vacature open. Ze vroegen vijf jaar ervaring en ik was nog geen jaar afgestudeerd, maar ze hadden mij in actie gezien met het team waaraan ik leiding moest geven. En ik had ook een goed gevoel, wilde graag bij Het Loo werken. Nu ben ik ruim zes jaar in dienst’.

 

Teamleider Collectie, is dat het ‘oude’ behoud?

‘Aanvankelijk waren er afdelingen conservatoren en collectiemanagement. Die zijn gefuseerd tot het cluster Kennis & Collectie, onderverdeeld in drie teams: Conservatoren, Informatie en Documentatie en Collectie. Ik ben verantwoordelijk voor het fysieke deel, dat kun je inderdaad behoud noemen. Het is in essentie geen moeilijk vak, het is vooral een kwestie van logisch nadenken, maar affiniteit met en gevoel voor historische objecten zijn wel een must. Een voorbeeld? Je pakt een object niet op bij een zwak punt. Heel praktisch eigenlijk’.

 

De Vernieuwing & Verbouwing begon voor jou met verhuizen.

‘We waren al bezig met de voorbereidingen van de verhuizing van de collectie uit de Stallendepots naar de tijdelijke depots in Lelystad en Den Haag. Tegelijkertijd maakten we objecten administratief en fysiek klaar voor verhuizing naar het CC NL en stonden de bouwvakkers klaar om het paleis over te nemen. Eerst moest dat paleis leeg. Daarbij kregen we assistentie van een extern projectleider’.

En daarna dus de inhuizing.

‘Opnieuw rees de vraag of er een externe projectleider moest komen. Maar ik zat er zo goed in en het vernieuwde paleis is van ons, ik wilde het heel graag zelf doen. De inhuizing begon eigenlijk al bij de uithuizing, bijvoorbeeld het plannen van de restauraties, transporten, opstellen van tentoonstellingsplannen en objectenlijsten en de inhuizingsplanning zelf: per kamer en ruimte bepalen welke vaste interieuronderdelen en losse collectie door wie en wanneer geplaatst konden worden, plus de afstemming met externe partijen hierover’.

“Je pakt een object niet op bij een zwak punt. Heel praktisch eigenlijk.”

“Vanuit huis een plaatsing van een object begeleiden of gordijnen ophangen lukt niet.”

“Maar ik zat er zo goed in en het vernieuwde paleis is van ons, ik wilde het heel graag zelf doen.”

Wat is je favoriete kamer of vertrek?

‘Die vraag krijg ik wel vaker ... het allerleukste en fijnste vertrek is de garderobe van prinses Juliana. Daar kan het publiek helaas niet bij, die zit achter haar slaapkamer. Het is er knus en je kunt je voorstellen hoe ze daar stond en een andere jurk aantrok’.

Er komen ook objecten in de nieuwe tentoonstellingszalen.

‘In het paleis luistert alles heel nauw, het is vooral van belang dat het in één keer goed gaat. Als wij klaar zijn, komt pas de collectiebescherming. In de tentoonstellingszalen werkt het andersom. Wij komen als de tentoonstellingsbouw af is, plaatsen bijvoorbeeld objecten in vitrines, doen ze dicht: ‘‘Niks meer aan doen’’! We zijn even zorgvuldig met de objecten, maar als daar in een wand op een verkeerde plek wordt geboord, is dat minder erg dan in een originele lambrisering’.

We hebben het niet over corona gehad.

‘Wij hebben het hele jaar veilig volgens de coronaregels in het paleis door kunnen werken, zonder vertraging op te lopen. Vanuit huis een plaatsing van een object begeleiden of gordijnen ophangen lukt niet. Het is overweldigend, dat het bijna als vanzelf is gegaan en heel mooi om te zien hoe alle objecten en de medewerkers hun plek weer vinden’. 

Hoe verliep de inhuizing?

‘De conclusie na week twee: op de planning voor de wandbespanningen na moesten we de andere planningen loslaten. We merkten dat de kunsttransporteur veel harder ging dan verwacht, waardoor zij lang moesten wachten, dus grepen we in. Maar het is heel goed gegaan. Door alle details krijg je soms het idee dat het niet gaat zoals gepland, maar als je dan het grotere plaatje bekijkt, valt dat heel erg mee. Bij de start in april 2021 hadden we nog geen harde deadline, daardoor konden we bijvoorbeeld de tijd nemen om een drukfout in een reproductie van een wandbespanning te herstellen. In totaal zijn er 3300 objecten geplaatst, een enorme onderneming’.

 

Je moet vaak streng zijn?

‘Van nature ben ik kritisch en schroom niet om nee te zeggen. Niet om dwars te zitten, maar omdat er risico’s zijn. Mijn eerste zorg is de collectie en dat wringt soms met de wensen van derden, zoals filmploegen. Die wensen zijn begrijpelijk, want als je hier rondloopt, begint de fantasie te werken. Maar je mag niet op meubelen zitten of met voedsel in de museale vertrekken werken. Als we uitleggen waarom we zo streng zijn en aangeven wat wel kan, ontstaat wederzijds begrip en kom je samen tot oplossingen’.

 

Hoe is het klimaat in het paleis?

‘Alle klimaatsystemen en -installaties hebben een update gehad. Je voelt dat het goed is; niet te droog, niet te vochtig, een steady temperatuur van rond de 19 graden Celsius. Als je stilzit, krijg je het op een gegeven moment koud, als je aan het werk bent dan loopt het zweet soms over je voorhoofd’.

Wat staat je het meest bij?‘Het allereerste object, dat nog tijdens de bouw werd teruggeplaatst. Het ging om een enorme wandschildering in de betimmering van de ontvangstkamer van prins Bernhard. Die paste niet door de enkele deur, dus moest die door het raam. Maar de vrachtwagen kon het basse-cour nog niet oprijden. Toen zijn we met het schilderstuk ernaartoe gelopen. Met wat geduld en handig manoeuvreren is het gelukt’.

bottom of page