
Koningsdag was ook de Dag van de Nederlandse popmuziek. De paleistuin was een podium voor onder anderen Alain Clark, Douwe Bob en Blaudzun.
hoofdstuk 4
Vier de zomer
Lockdowns, beperkingen van het aantal bezoekers, coronatoegangsbewijzen, half open en weer geheel dicht, er werd veel van onze medewerkers, vrijwilligers én bezoekers gevraagd. We hielden alle activiteiten en evenementen opnieuw tegen het licht van de ‘anderhalve meter-scenario’s’, dus geen groeps-programma’s en rondleidingen, wél een aantrekkelijk buitenprogramma voor families met en zonder kinderen. De extra editie van BuitenGewoon Open was ontspannen op royale afstand en succesvol: we vierden de zomer met meer (ook nieuwe) bezoekers dan in de voorgaande jaren. Bovendien was de gemiddelde bezoekerswaardering hoog (8,0), zeker gezien de coronamaatregelen en een dicht paleis.

Brocante
Het zomerprogramma begon met de vierde editie van de Brocante-fair, in samenwerking met de specialist in brocante-fairs, Heerenlanden Events. Locaties waren het Stallenplein en de tuin, waar veertig brocanteurs hun kramen hadden ingericht met uiteenlopende waar; victoriaans, stoer, romantisch of juist industrieel. De bezoekers waren enthousiast: ‘Yes, het mag weer... op een brocante-markt snuffelen. En dan ook nog zo lekker dichtbij. Leuke spullen gevonden in frisse aquakleuren’.
Muziek
Er klonk in 2021 weer volop muziek. In samenwerking met Het Nationaal Jeugdorkest (NJO) verzorgden we een aansprekend muziekprogramma, bedoeld voor kenners en liefhebbers van klassieke muziek. Het in 1957 opgerichte orkest is ook een podium voor toptalent tussen de 18 en 26 jaar. Op tien zondagen gaven deze jonge musici in verschillende samenstellingen concerten bij de Colonnades. Het Epos Ensemble liet kinderen meezingen tijdens de muziekvoorstelling De Wraak van Lorre , terwijl de percussionisten van Suol Percussion werken van onder anderen Philip Glass en Ivan Trevino uitvoerden.
Vertelpodia
De succesvolle Vertelpodia keerden terug. Bezoekers konden in de Stallen luisteren naar korte en prikkelende verhalen over de paarden, rijtuigen, auto’s en het gebouw. In de tuin kwamen het flaneren en alles wat daarbij hoorde van Willem en Mary aan bod en gaven de vertellers uitleg over de fonteinen en beeldhouwwerken en wat er voor tuinonderhoud nodig is.
"Yes, het mag weer... op een brocante-markt snuffelen."


Movienights at the Museum
In de nazomer verving een nieuw evenement een geannuleerde concertreeks, gericht op jongere doelgroepen; Movienights at the Museum was een samenwerking met Filmhuis Gigant en kwam mede tot stand door een financiële bijdrage van de gemeente Apeldoorn. De films hadden verband met Paleis Het Loo, zoals The King’s Garden, The Favourite en A Royal Affair. Voorafgaand aan de voorstelling leidde een conservator de film in. De filmreeks werd goed ontvangen en wordt een terugkerend onderdeel van de programmering.
* NPS staat voor Net Promotor Score. De score geeft de klantloyaliteit en -tevredenheid weer. Het draait om de vraag of iemand een bezoek aan bijvoorbeeld Paleis Het Loo aanbeveelt. De respondent antwoordt met een score van 0 tot 10. Er wordt onderscheid gemaakt in Promotors (score 9-10), Neutrals (score 7-8) en Criticasters (score 0-6). De score volgt uit % promotors - % criticasters.
+28 NPS*
26.781 Prinsen- en Prinsessendagen
406 Movienights at the museum
150 Spirit of Winter-fair
2.091 op scholen
325 op Paleis Het Loo
aantal leerlingen
1.560.014 bezochte webpagina's
4.827 volgers Facebookgroep
6.821 uitgaande transporten
3.198 uitgaande objecten
32.112. bezoekers webshoppagina's
1.283 website bezoekers via social media
470.331 websitebezoeken
8,0 bezoekerswaardering algemeen
8,0 bezoekerswaardering restaurant
7,4 bezoekerswaardering Museumshop
“Hierbij een compliment naar jullie personeel. Allemaal erg vriendelijk, enthousiast en behulpzaam, tot aan de parkeerwachters toe!”
Prinsen- en Prinsessendagen
In juli en augustus vonden de voor kinderen spannende en leuke Prinsen- & Prinsessendagen plaats (totaal vijftien dagen): ‘Het zijn enige voorstellingen, de kunstenaars spreken de kinderen op een hele fijne manier aan, zodat ze graag meedoen. Zelfs mijn kleindochter, meestal heel afwachtend, deed enthousiast mee’. Ook de Paleis Het Loo-medewerkers kregen complimenten: ‘Gisteren naar een Prinsen- & Prinsessendag geweest met mijn dochter. Erg genoten! Hierbij een compliment naar jullie personeel. Allemaal erg vriendelijk, enthousiast en behulpzaam, tot aan de parkeerwachters toe! Maakt het een extra leuk dagje-uit’.
Er waren opnieuw NGT- tolken (Nederlandse Gebarentaal). De speciale aandacht voor families van wie een of meerdere familieleden NGT machtig zijn, wierp prachtige vruchten af: ‘Deze foto is heel bijzonder. Weet je waarom? Mijn dove man staat erop, die vandaag een superleuk dagje uit had bij Paleis Het Loo. Omdat er een gebarentolk aanwezig was, waardoor mijn dochter zit te glunderen naast haar vader. Dat hij langer bij haar bleef zitten, omdat hij het theater nu wel kon volgen. Bedankt gebarentolk. BEDANKT Paleis Het Loo voor de onvergetelijke dag, van een klein prinsesje en ouders. We hopen echt dat het een voorbeeld zal zijn en dat vele anderen zullen volgen. Meer toegankelijkheid en meer blije gezichten’.

Spirit of Winter
De alweer dertiende Spirit of Winter-fair vond plaats op 29 september. Vanwege de coronamaatregelen posteerden de bijna 100 kraamhouders zich aan één kant van de Stallenlaan, Paleislaan en het nieuwe evenementenpad.
Online
Ook in het tweede coronajaar bereikten we met een virtuele programmering veel mensen. Het online-aanbod is eveneens van belang om Paleis Het Loo bij een breed en groot publiek onder de aandacht te brengen en te houden. Sterker, de digitale onderdelen droegen bij aan een groter bereik, ook bij nieuwe of andere doelgroepen. We lanceerden korte films waarin onze medewerkers een blik achter de schermen gaven van de inhuizing.
In samenwerking met de Nederlandse Tuinenstichting organiseerden we vijf online-lezingen. Specialisten en deskundigen tuinarchitectuur en kunstgeschiedenis gaven tekst en uitleg over alles wat er bij de aanleg en het onderhoud van paleistuinen komt kijken. Volgend jaar ontwikkelen we een nieuwe online lezingenreeks, gericht op een nog groter en breder publiek.
De lunchlezingen waren ook populair, zoals ‘Archeologische vondsten tijdens de bouw’ en ‘De plundering van Paleis Het Loo door de Fransen in 1794-1795’. In de zomer ging het over ‘Restauraties’, in de herfst over de geschiedenis van de ‘Appeltjes van Oranje’ en in de winter kregen onze Vrienden alles te horen over de koninklijke serviezen van de Oranje-Nassaus en het feestelijk dineren aan het hof .

Dag van de Nederlandse Popmuziek
Tijdens Koningsdag 2021 veranderde de paleistuin in een concertpodium. NPO Radio 2 stond in het teken van De Dag van de Nederlandse Popmuziek!, met livemuziek van Tim Dawn, Alain Clark, Douwe Bob, Chef ’Special, Blaudzun, Son Mieux en WIES.
Chef’Special live vanuit de tuin op Koningsdag.

In de media
De media weten ons altijd goed te vinden. In het verslagjaar waren we locatie voor o.a. twee ideële organisaties. Het Koningin Wilhelmina Fonds maakte televisieopnamen van Janny van der Heijden, bekend van Heel Holland Bakt. Ze vroeg verkleed en geschminkt als levend Wilhelmina-standbeeld aandacht voor de strijd tegen kanker. Via Make-A-Wish Nederland ontvingen we de tienjarige Nouhayla, die een zware stamceloperatie achter de rug had. Zij is een van de vele kinderen in Nederland die levensbedreigend ziek zijn. Allemaal willen ze beter worden, allemaal hebben ze een allerliefste wens. Zo wilde Nouhayla een dag als prinses meemaken. Ze kwam naar Paleis Het Loo in een roze limousine, droeg een echte prinsessenjurk, werd koninklijk ontvangen en geheel in de watten gelegd.
Jannie van der Heijden als Wilhelminastandbeeld.

Paleis op Reis
Tijdens de sluitingen voor regulier bezoek hoefden de scholen ons niet te missen. De museumdocenten trokken er namelijk weer op uit voor Paleis op Reis-lessen. Ze bezochten onder meer groep 8 van de Ds J.J. Buskesschool uit Rotterdam op hun mooie kamplocatie in Wenum Wiesel. De leerlingen gingen met onze museumdocenten aan de slag met het lesprogramma 'Het Pronkpaleis'; in groepjes deden de leerlingen uitgebreid onderzoek om het mysterie van een verdwenen paleisvoorwerp te ontrafelen.
Onderwijs: schoolsnacks
De publieksbegeleiders konden tijdens de lockdowns op scholen en onze terreinen geen ‘echte’ museumlessen geven. Zij schakelden daarom over op zogenoemde schoolsnacks: korte, behapbare filmpjes over één onderwerp dat zowel voor Paleis Het Loo als voor de scholieren relevant is. Leerkrachten en docenten maar ook ouders konden naar eigen inzicht de filmpjes met bijbehorende lesopdrachten inzetten voor thuisonderwijs of in de klas. Zo waren de Oranjes een onderwerp van een schoolsnack, net als symmetrie in de tuinen en de grondwetsherziening van 1848. De schoolsnacks bleken breed toepasbaar voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs. In 2022 gaan we ermee door.

‘We laten juist elke stem horen en luisteren er ook naar.’
Eerste bezoek
61
%
Eerste bezoek
83
%
51076
volgers Facebook
4523
volgers Twitter
10171
volgers Instagram
854
Youtube-weergaven